Obiectul cu o istorie de peste 200 de ani pe care bunicile de la țară îl lasă zestre nepoatelor

de: Anca Lupescu
10 08. 2023

România este o țară a tradițiilor, iar acest lucru se poate vedea la tot pasul. Unele obiceiuri sunt transmise cu sfințenie mai departe, iar când vine vorba despre meșteșuguri, probabil cel mai faimos și îndrăgit este războiul de țesut. Familiile din satele din Maramureș păstrează acest meșteșug și îl practică cu mare drag și pricepere. Totodată, ele încearcă să transmită această tradiție din generație în generație.

Războiul de țesut, cel mai valoros obiect tradițional

Femeile din satele maramureșene dau mai departe tainele meșteșugului vechi de sute de ani. În Călinești, o bunicuța șlefuiește războiul de țesut care merge de 200 de ani, din generație în generație. Cu el a plecat din casa părintească atunci când s-a măritat. În sat i se mai spune tiară.

„De când ţes? De la 12 ani. Săniuţa asta e deodată cu tiara. E de la mama mea, de la bunica mea rămasă”, spune bunica, potrivit Observatornews.

Între timp, o tânără vrea să aibă în propria gospodărie acest obiect prețios, pe care să îl lase mai departe moștenire. Până atunci, ea învață să țeasă cămăși tradiționale și haine populare pentru familia ei.

„Noi când ne îmbrăcăm cu o haină făcută din mâinile noastre, nu numai că îţi ţine de cald. Iese în evidenţă şi frumuseţea omului. A ţăranului curat, care a ştiut din nimic să se îmbrace ca un rege”, spune Măriuca Verdeș. 

Dar țesutul la război nu e așa de simplu precum pare. Și aici intervin niște tradiții și obiceiuri. De regulă, treaba se începe într-o zi de luni, ca tot ce țeși să fie trainic. 

Comuna Călinești este celebră pentru cel mai lung covor făcut de mâinile unei femei. Mătușa Ileana, așa cum o știe tot satul, a făcut un covor de 26 de metri pe care curioșii îl pot vedea în Biserica Greco-Catolică din localitate.